Testo 108 - Termometr HACCP z sondą na przewodzie (termopara typ K T)

Testo 108 - Termometr HACCP z sondą na przewodzie (termopara typ K/T)

Na zamówienie
Testo 108 - Termometr HACCP z sondą na przewodzie (termopara typ K/T) - najważniejsze informacje: Wodoodporny termometr do żywności (IP67).
  • zakres pomiarowy: -50…+300°C
  • możliwość podłączenia termopar typu T i K
  • szybki, łatwy i dokładny pomiar temperatury
  • zgodny z HACCP oraz normą EN 13485

Opis

Termometry testo 108 – szybki, łatwy i dokładny pomiar temperatury

W branży spożywczej pomiar temperatury to element codzienności. Jakość produktów można przetestować i zagwarantować tylko na podstawie precyzyjnych pomiarów. Jest to też sposób na spełnienie wszystkich norm HACCP. Urządzenie testo 108 przeprowadza pomiary punktowe w ciągu sekund. Niezależnie od tego gdzie: podczas transportu i przechowywania towarów, w restauracjach, w dużych kuchniach czy restauracjach sieciowych. Dzięki futerałom Softcase, term ometr jest odporny na wilgoć i wodę, a także na wszelkie uszkodzenia wynikające z uszkodzeń mechanicznych lub zabrudzeń. Niezależnie od miejsca pomiaru - testo 108 zmierzy wszystko, co konieczne.

Termometr Testo 108 - najważniejsze cechy:

  • Przyjazny dla użytkownika
  • Urządzenie i sonda są wodoodporne (IP67)
  • Spełnia normy HACCP i EN 13485
  • Uniwersalny w zastosowaniu

Aplikacje i zastosowanie

Monitorowanie temperatury produktów

Monitorowanie temperatury produktów

Przy produkcji żywności i wydawaniu posiłków, właściwe podgrzanie i odpowiednia temperatura żywności odgrywają kluczową. Ważne jest to przy kontrolowaniu tworzenia się i rozprzestrzeniania bakterii oraz podczas procesu przetwórstwa żywności, jak również podczas kontrolowania temperatury produktu gotowego do konsumpcji.

  • Pomiar bezpośrednio podczas procesu produkcji lub po przygotowaniu żywności
  • Gwarancja odpowiedniej, wymaganej temperatury, mając na uwadze tworzenie się bakterii i zarazków, ale również specyfikacje jakościowe "zdefiniowane wewnętrznie", (np. podczas podgrzewania czekolady trzeba zwracać uwagę, aby nie podgrzać jej za mocno/za szybko)

Zalety termometru testo 108:

  • Łatwość obsługi
  • Wodoodporny miernik i sonda (IP 67)
  • Zgodność z HACCP i EN 13485
  • Uniwersalność stosowania
Pomiar temperatury podczas przechowywania

Pomiar temperatury podczas przechowywania

W sektorze spożywczym łańcuch chłodniczy powinien być stale kontrolowany i weryfikowany.
Częścią kontroli powinno być sprawdzanie temperatury towarów podczas ich składowania. Temperatura żywności ma kluczowy wpływ na tworzenie i rozprzestrzenianie się bakterii. Właśnie dlatego konieczna jest ciągła kontrola żywności w celu zapewnienia jak największego bezpieczeństwa i jakości towarów. Zarówno wyrywkowy mobilny pomiar, jak i pomiar stacjonarny są stosowane do monitorowanie składowanych towarów.

Pomiar temperatury produktów podczas składowania wiąże się z zagwarantowaniem, że temperatura tych towarów jest zgodna ze specyfikacją i obowiązującymi regulacjami. Będzie to świadczyć o tym, czy produkty nadają się do użycia i dalszego przetwarzania czy konsumpcji. Ważne jest aby łańcuch chłodniczy został zachowany.

W celu dokonania pomiaru kontaktowego, stosuje się pomiar pomiędzy opakowaniami (kartonami, zamrożoną żywnością) oraz wewnątrz produktu. Do pomiaru wewnątrz zamrożonej żywności doskonale nadaje się do sonda do żywności o numerze katalogowym 0603 3292.

Odnosi się to zarówno do przechowywania żywności w chłodniach i mroźniach, jak i w samochodach chłodniach oraz ladach chłodniczych w sklepach.

Pomiar temperatury towarów przychodzących

W sektorze spożywczym łańcuch chłodniczy powinien być stale kontrolowany i weryfikowany.
Częścią kontroli powinno być sprawdzanie temperatury towarów przychodzących. Temperatura żywności ma kluczowy wpływ na tworzenie i rozprzestrzenianie się bakterii. Właśnie dlatego konieczna jest ciągła kontrola żywności w celu zapewnienia jak największego bezpieczeństwa i jakości towarów. Zarówno technologia pomiaru temperatury na podczerwień oraz wewnątrz produktu są używane do monitowania towarów przychodzących.

Pomiar temperatury produktów przychodzących wiąże się z zagwarantowaniem, że temperatura tych towarów jest zgodna ze specyfikacją i obowiązującymi regulacjami. Będzie to świadczyć o tym, czy produkty nadają się do użycia i dalszego przetwarzania czy konsumpcji.

Zarówno temperatura pomiędzy produktem i opakowaniem jak i temperatura wewnątrz produktu powinna zostać zmierzona. W większości przypadków wszystkie dane pomiarowe, takie jak: wartości, data, czy czas pomiaru są zapisywane na formularzu w celu późniejszego skontrolowania.

Jeżeli temperatura dostarczonych towarów odpowiada specyfikacji i odpowiadającym regulacjom, towar może zostać dopuszczony do obrotu.

Testo 108 - Termometr HACCP z sondą na przewodzie (termopara typ K/T) - zawartość zestawu

  • termometr Testo 108
  • sonda zanurzeniowa typu T
  • futerał SoftCase
  • fabryczny certyfikat kalibracji
  • komplet baterii
  • instrukcja obsługi

Dane techniczne

Pomiar temperatury - Typ K (NiCr-Ni)
Zakres pomiarowy -50 do +300 °C
Dokładność ±0,5 °C (-30 do +70 °C)
±0,5 °C ±0,5 % mierz.wart. (pozostały zakres)
Rozdzielczość 0,1 °C
Pomiar temperatury - Typ T (Cu-CuNi)
Zakres pomiarowy -50 do +300 °C
Dokładność ±0,5 °C (-30 do +70 °C)
±0,5 °C ±0,5 % mierz.wart. (pozostały zakres)
Rozdzielczość 0,1 °C
Ogólne dane techniczne
Czas reakcji 10 sek. (w cieczy)
Wymiary 140 x 60 x 24,5 mm
Temperatura pracy -20 do +60 °C
Obudowa ABS / ABS-PC z włókna szklanego
Klasa zabezpieczenia IP67 z futerałem TopSafe
Szybkość pomiaru 2 pomiarów na sekundę
Standardy Angielski-13485
Wytyczne EU 2004/108/EG
Typ baterii 3 baterie mikro AAA
Żywotność baterii 2500h (przy 23 °C)
Wyświetlacz LCD
Rozmiar wyświetlacza 1-liniowy wyświetlacz
Funkcje wyświetlacza z paskiem statusu
Temperatura składowania -30 do +70 °C
Waga 150 g (instrument incl. battery, without soft case)
Stany magazynowe 0 Przedmiot
0563 1080
Testo

Masz pytania, na które nie znalazłaś/eś odpowiedzi?
Potrzebujesz innego rozwiązania, którego nie znalazłaś/eś na naszej stronie?
Zastanawiasz się, czy to dobry wybór?

info@stacjonarne.pl
+48 505 691 153