Testo 108 - Termometr HACCP z sondą na przewodzie (termopara typ K T)

Testo 108 - Termometr HACCP z sondą na przewodzie (termopara typ K/T)

499,00 zł Netto (613,77 zł z VAT)
0563 1080
Testo
Na zamówienie
Testo 108 - Termometr HACCP z sondą na przewodzie (termopara typ K/T) - najważniejsze informacje: Wodoodporny termometr do żywności (IP67).
  • zakres pomiarowy: -50…+300°C
  • możliwość podłączenia termopar typu T i K
  • szybki, łatwy i dokładny pomiar temperatury
  • zgodny z HACCP oraz normą EN 13485

Masz pytanie na temat tego produktu?

Skontaktuj się z nami aby zadać pytanie. Nasi specjaliści chętnie udzielą Ci potrzebnych informacji od poniedziałku do piątku 7:00 - 17:00.

INFOLINIA
(22) 118 99 89  lub +48 505 691 153
EMAIL
info@stacjonarne.pl

Opis

Termometry testo 108 – szybki, łatwy i dokładny pomiar temperatury

W branży spożywczej pomiar temperatury to element codzienności. Jakość produktów można przetestować i zagwarantować tylko na podstawie precyzyjnych pomiarów. Jest to też sposób na spełnienie wszystkich norm HACCP. Urządzenie testo 108 przeprowadza pomiary punktowe w ciągu sekund. Niezależnie od tego gdzie: podczas transportu i przechowywania towarów, w restauracjach, w dużych kuchniach czy restauracjach sieciowych. Dzięki futerałom Softcase, term ometr jest odporny na wilgoć i wodę, a także na wszelkie uszkodzenia wynikające z uszkodzeń mechanicznych lub zabrudzeń. Niezależnie od miejsca pomiaru - testo 108 zmierzy wszystko, co konieczne.

Termometr Testo 108 - najważniejsze cechy:

  • Przyjazny dla użytkownika
  • Urządzenie i sonda są wodoodporne (IP67)
  • Spełnia normy HACCP i EN 13485
  • Uniwersalny w zastosowaniu

Aplikacje i zastosowanie

Monitorowanie temperatury produktów

Monitorowanie temperatury produktów

Przy produkcji żywności i wydawaniu posiłków, właściwe podgrzanie i odpowiednia temperatura żywności odgrywają kluczową. Ważne jest to przy kontrolowaniu tworzenia się i rozprzestrzeniania bakterii oraz podczas procesu przetwórstwa żywności, jak również podczas kontrolowania temperatury produktu gotowego do konsumpcji.

  • Pomiar bezpośrednio podczas procesu produkcji lub po przygotowaniu żywności
  • Gwarancja odpowiedniej, wymaganej temperatury, mając na uwadze tworzenie się bakterii i zarazków, ale również specyfikacje jakościowe "zdefiniowane wewnętrznie", (np. podczas podgrzewania czekolady trzeba zwracać uwagę, aby nie podgrzać jej za mocno/za szybko)

Zalety termometru testo 108:

  • Łatwość obsługi
  • Wodoodporny miernik i sonda (IP 67)
  • Zgodność z HACCP i EN 13485
  • Uniwersalność stosowania
Pomiar temperatury podczas przechowywania

Pomiar temperatury podczas przechowywania

W sektorze spożywczym łańcuch chłodniczy powinien być stale kontrolowany i weryfikowany.
Częścią kontroli powinno być sprawdzanie temperatury towarów podczas ich składowania. Temperatura żywności ma kluczowy wpływ na tworzenie i rozprzestrzenianie się bakterii. Właśnie dlatego konieczna jest ciągła kontrola żywności w celu zapewnienia jak największego bezpieczeństwa i jakości towarów. Zarówno wyrywkowy mobilny pomiar, jak i pomiar stacjonarny są stosowane do monitorowanie składowanych towarów.

Pomiar temperatury produktów podczas składowania wiąże się z zagwarantowaniem, że temperatura tych towarów jest zgodna ze specyfikacją i obowiązującymi regulacjami. Będzie to świadczyć o tym, czy produkty nadają się do użycia i dalszego przetwarzania czy konsumpcji. Ważne jest aby łańcuch chłodniczy został zachowany.

W celu dokonania pomiaru kontaktowego, stosuje się pomiar pomiędzy opakowaniami (kartonami, zamrożoną żywnością) oraz wewnątrz produktu. Do pomiaru wewnątrz zamrożonej żywności doskonale nadaje się do sonda do żywności o numerze katalogowym 0603 3292.

Odnosi się to zarówno do przechowywania żywności w chłodniach i mroźniach, jak i w samochodach chłodniach oraz ladach chłodniczych w sklepach.

Pomiar temperatury towarów przychodzących

W sektorze spożywczym łańcuch chłodniczy powinien być stale kontrolowany i weryfikowany.
Częścią kontroli powinno być sprawdzanie temperatury towarów przychodzących. Temperatura żywności ma kluczowy wpływ na tworzenie i rozprzestrzenianie się bakterii. Właśnie dlatego konieczna jest ciągła kontrola żywności w celu zapewnienia jak największego bezpieczeństwa i jakości towarów. Zarówno technologia pomiaru temperatury na podczerwień oraz wewnątrz produktu są używane do monitowania towarów przychodzących.

Pomiar temperatury produktów przychodzących wiąże się z zagwarantowaniem, że temperatura tych towarów jest zgodna ze specyfikacją i obowiązującymi regulacjami. Będzie to świadczyć o tym, czy produkty nadają się do użycia i dalszego przetwarzania czy konsumpcji.

Zarówno temperatura pomiędzy produktem i opakowaniem jak i temperatura wewnątrz produktu powinna zostać zmierzona. W większości przypadków wszystkie dane pomiarowe, takie jak: wartości, data, czy czas pomiaru są zapisywane na formularzu w celu późniejszego skontrolowania.

Jeżeli temperatura dostarczonych towarów odpowiada specyfikacji i odpowiadającym regulacjom, towar może zostać dopuszczony do obrotu.

Testo 108 - Termometr HACCP z sondą na przewodzie (termopara typ K/T) - zawartość zestawu

  • termometr Testo 108
  • sonda zanurzeniowa typu T
  • futerał SoftCase
  • fabryczny certyfikat kalibracji
  • komplet baterii
  • instrukcja obsługi

Dane techniczne

Pomiar temperatury - Typ K (NiCr-Ni)
Zakres pomiarowy -50 do +300 °C
Dokładność ±0,5 °C (-30 do +70 °C)
±0,5 °C ±0,5 % mierz.wart. (pozostały zakres)
Rozdzielczość 0,1 °C
Pomiar temperatury - Typ T (Cu-CuNi)
Zakres pomiarowy -50 do +300 °C
Dokładność ±0,5 °C (-30 do +70 °C)
±0,5 °C ±0,5 % mierz.wart. (pozostały zakres)
Rozdzielczość 0,1 °C
Ogólne dane techniczne
Czas reakcji 10 sek. (w cieczy)
Wymiary 140 x 60 x 24,5 mm
Temperatura pracy -20 do +60 °C
Obudowa ABS / ABS-PC z włókna szklanego
Klasa zabezpieczenia IP67 z futerałem TopSafe
Szybkość pomiaru 2 pomiarów na sekundę
Standardy Angielski-13485
Wytyczne EU 2004/108/EG
Typ baterii 3 baterie mikro AAA
Żywotność baterii 2500h (przy 23 °C)
Wyświetlacz LCD
Rozmiar wyświetlacza 1-liniowy wyświetlacz
Funkcje wyświetlacza z paskiem statusu
Temperatura składowania -30 do +70 °C
Waga 150 g (instrument incl. battery, without soft case)

Wzorcowanie termometrów (temperatura)


Wzorcowanie termometrów elektrycznych i elektronicznych WZ-T-S3-PCA obejmuje sprawdzenie urządzenia i wydanie dokumentu potwierdzającego poprawność wskazań (świadectwo wzorcowania termometru) w 3 standardowych punktach pomiarowych  w laboratorium akredytowanym przez PCA (Polskie Centrum Akredytacji).

Standard 1: -10°C, 0°C, +20°C
Standard 2: 2°C, 5°C, 8°C

Rodzaj wzorcowania (Standard 1 lub Standard 2) należy wskazać w uwagach do zamówienia.

Czas potrzebny na wzorcowanie termometru elektronicznego wynosi typowo od 3 do 7 dni roboczych.
WZ-T-S3-PCA
  200,00 zł  Netto


Usługa wzorcowania termometrów elektrycznych i elektronicznych obejmuje sprawdzenie urządzenia oraz wydanie dokumentu (świadectwo wzorcowania) dla dowolnej liczby niestandardowych punktów pomiarowych.

Wzorcowanie termometrów w ramach akredytacji PCA może być przeprowadzone dla dowolnie wybranych punktów pomiarowych z zakresu:

  • -65 ... 180°C - w przypadku termometrów z czujnikiem temperatury powietrza (zintegrowanym lub zewnętrznym)
  • -65 ... 250°C - w przypadku termometrów z z czujnikiem zanurzeniowym (wodoszczelną sondą...
WZ-T-N1-PCA
Od   150,00 zł  Netto

Powiązane produkty z Testo 0563 1080

Numer kat.: 0560 1040 
653,00 zł Netto (803,19 zł z VAT)
Kontrola jakości dostaw, produkcja, przetwarzanie i magazynowanie żywności – pirometr Testo 104-IR dzięki szybkiemu pomiarowi temperatury na podczerwień, umożliwia kontrolę bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym i sektorze gastronomicznym.
  • Pomiar temperatury powierzchni i wewnątrz produktów spożywczych
  • Szybki pomiar temperatury na podczerwień i za pomocą zintegrowanej sondy pentracyjnej
  • Wytrzymały i praktyczny: metalowy mechanizm składania sondy, wodoodporna obudowa (IP65)
  • Zgodny z HACCP / EN 13485
Numer kat.: 0560 0103 
262,00 zł Netto (322,26 zł z VAT)
Testo 103 jest najmniejszym składanym termometrem spożywczym w swojej klasie – dzięki czemu to idealny termometr HACPP do wyrywkowych kontroli w przemyśle spożywczym, zapewniającym bezpieczeństwo żywności!
  • Idealny do kontroli bezpieczeństwa żywności: zgodny z HACCP, spełniający normę EN 13485
  • Stopień ochrony IP55
  • Praktyczny mechanizm składania sondy - do szybkich i łatwych pomiarów; zmieści się w każdej kieszeni
  • Łatwy w obsłudze, wysoka dokładność pomiarów
Numer kat.: 0560 1063 
257,00 zł Netto (316,11 zł z VAT)
Termometr Testo 106 – praktyczny i wiarygodny pomiar temperatury produktów spożywczych podczas produkcji, transportu i odbioru towaru. To niezawodne narzędzie pomiarowe, nieodzowne w kuchniach przemysłowych, restauracjach, supermarketach.
  • Testo 106 wraz z wodoszczelnym futerałem ochronnym TopSafe (należy zamówić oddzielnie), spełnia normę EN 13485 i HACCP
  • Alarm akustyczny z diodą alarmową, po przekroczeniu wartości granicznych (indywidualnie ustawianych)
  • Końcówka pomiarowa sondy, o średnicy 2,2 mm, sprawia, że nakłucia produktu spożywczego są prawie niewidoczne
  • Automatyczne rozpoznawanie końca pomiaru (Auto-Hold)
Numer kat.: 0560 1111 
174,00 zł Netto (214,02 zł z VAT)
Mini termometr, ramię czujnika o długości 213 mm, pomiar do +250°C.
  • Odpowiedni do pomiaru temperatury w punktach bardzo gorących
  • Dłuższe ramię czujnika o długości 213 mm jest odpowiednie do pomiarów temperatury obiektów trudno dostępnych lub znajdujących się w ograniczonej przestrzeni
  • Przełączanie pomiędzy ºC a ºF jednym naciśnięciem przycisku
  • Zakres pomiarowy od -50 do +250 °C
Numer kat.: 0560 1113 
165,00 zł Netto (202,95 zł z VAT)
Wodoodporny mini termometr, klasa ochrony IP67, do +230°C, długość 120 mm, z tuleją ochronną ramienia czujnika.
  • Wodoodporny, długość sondy 120 mm, zakres pomiaru do +230°C
  • Klasa zabezpieczeń: IP 67
  • Przyciski MAX/MIN i HOLD
  • Łatwa wymiana baterii
Numer kat.: 0560 9056 
483,00 zł Netto (594,09 zł z VAT)
Testo 905-T2 - do pomiaru temperatury powierzchni, ze zginaną sonda, szybkim czasem reakcji, wysoką dokładnością, zawiera klip mocujący i baterię.
  • Termopara sprężysta - dopasowuje się do powierzchni
  • Bardzo szybki czas reakcji
  • Łatwy odczyt danych pomiarowych, dzięki obrotowemu wyświetlaczowi
  • Obrotowa głowica; odczyt z wyświetlacza możliwy w każdej pozycji
Numer kat.: 0563 0104 
455,00 zł Netto (559,65 zł z VAT)
Testo 104 to pierwszy, wodoodporny termometr spożywczy do wyrywkowych kontroli w przemyśle spożywczym, zapewniającym bezpieczeństwo żywności.
  • Idealny do kontroli bezpieczeństwa żywności: zgodny z HACCP, spełniający normę EN 13485
  • Może być czyszczony pod bieżącą wodą – stopień ochrony IP65
  • Praktyczny mechanizm składania sondy - do szybkich i łatwych pomiarów
  • Automatyczne rozpoznanie końca pomiarów (funkcja auto-hold); wskazanie wartości min/max
Numer kat.: 0563 1051 
490,00 zł Netto (602,70 zł z VAT)
Termometr z sondą, używany jest w przemyśle spożywczym do pomiaru temperatury produktów takich jak: mięso, sery. Termometr spożywczy Testo 105,posiada solidną konstrukcję i wymienne sondy pomiarowe.
  • Mocnej konstrukcji i wodoodporny (IP65). Może być myty pod bieżącą wodą
  • Wymienne końcówki pomiarowe: standardowa sonda temperatury/długość 200mm sonda temperatury do mrożonej żywności (opcja)
  • Alarm dźwiękowy lub optyczny, po przekroczeniu zadanych wartości granicznych temperatur
  • HACCP, EN 13485 – zgodność z normami
Numer kat.: 0563 1052 
1 054,00 zł Netto (1,296,42 zł z VAT)
Termometr z sondą, używany jest w przemyśle spożywczym do pomiaru temperatury produktów takich jak: mięso, sery. Termometr spożywczy Testo 105,posiada solidną konstrukcję i wymienne sondy pomiarowe.
  • Mocnej konstrukcji i wodoodporny (IP65). Może być myty pod bieżącą wodą
  • Alarm dźwiękowy lub optyczny, po przekroczeniu zadanych wartości granicznych temperatur
  • HACCP, EN 13485 – zgodność z normami
Numer kat.: 0563 1054 
653,00 zł Netto (803,19 zł z VAT)
Termometr z sondą, używany jest w przemyśle spożywczym do pomiaru temperatury produktów takich jak: mięso, sery. Termometr spożywczy Testo 105,posiada solidną konstrukcję i wymienne sondy pomiarowe.
  • Mocnej konstrukcji i wodoodporny (IP65). Może być myty pod bieżącą wodą
  • Wymienne końcówki pomiarowe: standardowa sonda temperatury (opcja)/długa sonda (opcja)/sonda temperatury do mrożonej żywności
  • Alarm dźwiękowy lub optyczny, po przekroczeniu zadanych wartości granicznych temperatur
  • HACCP, EN 13485 – zgodność z normami
Numer kat.: 0563 1063 
280,00 zł Netto (344,40 zł z VAT)
Termometr spożywczy Testo 106 jest oferowany jako praktyczny zestaw wraz z wodoszczelnym futerałem TopSafe.
  • Idealny do kontroli bezpieczeństwa żywności. Zgodny z normą EN 13485 i HACCP
  • IP67 z futerałem ochronnym TopSafe
  • Alarm akustyczny z diodą alarmową, po przekroczeniu wartości granicznych
  • Automatyczne rozpoznawanie końca pomiaru (Auto-Hold)
Numer kat.: 0563 1082 
725,00 zł Netto (891,75 zł z VAT)
Wodoodporny termometr do żywności z sondą zanurzeniową typu T (IP67).
  • Łatwy w codziennym użytkowaniu: przykręcana sonda, stanowiąca pewne połączenie
  • Termometr wraz z podłączoną sondą jest wodoodporny (IP67)
  • Termometr jest dostarczany z pokrowcem i sondą temperatury
  • Urządzenie jest zgodne z normą PN-EN:13485