Testo 206-pH3 - pHmetr z wymiennymi elektrodami pH do zastosowań laboratoryjnych i HACCP
- Obsługa zewnętrznych sond pH i temperatury
- Automatyczne rozpoznawanie wartości kalibracyjnych
- Wytrzymała i woodoporna obudowa dzięki TopSafe (IP68)
- Automatyczna kompensacja temperatury
Masz pytanie na temat tego produktu?
Skontaktuj się z nami aby zadać pytanie. Nasi specjaliści chętnie udzielą Ci potrzebnych informacji od poniedziałku do piątku 7:00 - 17:00.
INFOLINIA (22) 118 99 89 lub +48 505 691 153 |
EMAIL info@stacjonarne.pl |
Opis
Testo 206-pH3 jest wyposażony w gniazdo BNC co umożliwi podłączenie wszystkich sond pH. Temperatura może być ustawiana manualnie w sondzie bez czujnika temperatury. Przyrząd jest idealny do używania w trudnych warunkach dzięki futerałowi ochronnemu TopSafe.
Aplikacje i zastosowanie - pH-metr Testo 206 pH3
Pomiar pH wody pitnej
Już od 2007 roku istnieją w Polsce przepisy prawne, które regulują dopuszczalne wartości określonych parametrów w wodzie pitnej. Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 29 marca 2007 r. zarządza, że przedsiębiorstwa wodociągowe mają obowiązek zapewnić swoim klientom jakość wody pitnej zgodnie z wytycznymi ujętymi w rozporządzeniu. Wartość pH jest ważnym parametrem, służącym określaniu jakości wody.
Pobierane próbki wody powinny być sprawdzane pod kątem poziomu wartości pH, bezpośrednio po pobraniu próbki. Wartość pH nie może przekroczyć dolnej wartości 6,5 i górnej 9,5. Optymalna wartość to 7.
Zalety pHmetru testo 206:
- Bezpośredni pomiar żywności, pomagający szybko ocenić wartość pH
- Pehametr dostępny w trzech wersjach - w zależności od środowiska, w którym pomiar jest dokonywany
- Solidny, wodoodporny futerał "TopSafe", który można być w zmywarce (klasa zabezpieczenia IP68)
- Wbudowany czujnik temperatury do jednoczesnego pomiaru pH i kompensacji ewentualnych wahań temperatury
- Bezobsługowy elektrolit żelowy do przechowywania sondy

Pomiar wartości pH do zapewnienia jakości w sektorze spożywczym
Wartość pH żywności ma bezpośredni wpływ na rozwój mikroorganizmów, co za tym idzie na bezpieczeństwo i jakość żywności. Właśnie z tych powodów wiele firm stosuje wartość pH jako parametr określający jakość oferowanej żywności. Dla przykładu, można podać fakt, iż wartość pH ma olbrzymie znaczenie przy produkcji mięsa, kiełbas czy nabiału.
Wartość pH jest bardzo ważnym parametrem, określającym jakość produktów spożywczych. W szczególności dotyczy to mięsa i produktów mięsnych pod względem zdolności wiązania wody, smaku, koloru, kruchości i trwałości. W piekarnictwie poziom kwasowości zakwasu może być określony za pomocą wartości pH. W przypadku produktów takich jak sosy do sałatek, wartość pH pomaga zapewnić jakość lub stałą kwasowość produktów.
Zalety pHmetru testo 206:
- Bezpośredni pomiar żywności, pomagający szybko ocenić wartość pH
- Pehametr dostępny w trzech wersjach - w zależności od środowiska, w którym pomiar jest dokonywany
- Solidny, wodoodporny futerał "TopSafe", który można być w zmywarce (klasa zabezpieczenia IP68)
- Wbudowany czujnik temperatury do jednoczesnego pomiaru pH i kompensacji ewentualnych wahań temperatury
- Bezobsługowy elektrolit żelowy do przechowywania sondy
- Kalibracja w 1, 2 lub 3 punktach

Pomiar pH w przemyśle kosmetycznym
Wartość pH jest kluczowym czynnikiem, jeśli chodzi o ocenę jakości produktów kosmetycznych. Produkty kosmetyczne, których odczyn pH jest zbyt kwaśny lub zbyt zasadowy, mogą powodować podrażnienia skóry bądź wysypki. Odczyn pH skóry wynosi między 5 a 6,5, dzięki jej naturalnemu kwaśnemu płaszczowi ochronnemu. Żele oczyszczające do twarzy, które są delikatnie kwaśne, mogą dodatkowo wspierać naturalny kwaśny płaszcz ochronny skóry. Jest to szczególnie ważne dla osób o wrażliwej skórze. Z drugiej strony, żele do oczyszczania cery o zasadowym odczynie pH, mogą pomagać skórze w odnowie jej naturalnego natłuszczania.
Wartość pH produktów kosmetycznych musi być monitorowana kontrolowana i jeżeli to potrzebne poprawiana na etapie produkcji. Wszystko po to aby produkt końcowy miał wymagany odczyn pH.
Zalety pHmetru testo 206:
- Bezpośredni pomiar żywności, pomagający szybko ocenić wartość pH
- Pehametr dostępny w trzech wersjach - w zależności od środowiska, w którym pomiar jest dokonywany
- Solidny, wodoodporny futerał "TopSafe"(klasa zabezpieczenia IP68), spełnia wymogi czystości w sektorze farmaceutycznym
- Wbudowany czujnik temperatury do jednoczesnego pomiaru pH i kompensacji ewentualnych wahań temperatury
- Bezobsługowy elektrolit żelowy do przechowywania sondy
- Kalibracja w 1, 2 lub 3 punktach
Testo 206-pH3 - pHmetr z wymiennymi elektrodami pH do zastosowań laboratoryjnych i HACCP - zawartość zestawu
- pHmetr testo 206-pH3 ze złączem BNC
- uchwyt do paska TopSafe
- komplet baterii
- instrukcja obsługi
Akcesoria dodatkowe

Plastikowa elektroda pH z czujnikiem temperatury i złączem BNC do miernika Testo 206 pH3
0650 2064

Szklana elektroda pH z czujnikiem temperatury i złączem BNC do miernika Testo 206 pH3
0650 1623

Elektroda pH do żywności ze złączem BNC do miernika Testo 206 pH3
0650 0245
